Sierpleister buiten aanbrengen:

Met sierpleister, beter gekend als crepi, kan je de gevel en buitenmuren een mooie afwerkingslaag geven. Door de ruime keuze aan structuren (grote of kleine korrel) en kleuren kan je zelf in sterke mate bepalen welk eindresultaat je zelf wenst. 

Gevelbepleisteringslaag heeft verschillende functies. In de eerste plaats beschermt ze de gevel tegen de weersomstandigheden. Zo kan vocht niet in de gevel doordringen, zeker niet als je de gevel na het aanbrengen van de crepi nog eens voorziet van een vochtwerend middel (hydrofuge).

Er is ook het esthetisch aspect, crepi heeft een decoratieve functie. Je kan er bij een renovatie oneffenheden van een oud huis mee verbergen, bij een nieuwbouw oogt de crepi dan weer erg strak en modern. Idealiter combineer je de sierpleister met isolatie: je kan bijvoorbeeld siliconensierpleister aanbrengen op isolatieplaten. Hierdoor zal je energiefactuur drastich dalen, bovendien lopen (2018) er nog steeds premies die gaan tot €15 de vierkante meter, maar dit is enkel van toepassing als je opteert voor sierpleister mét isolatie!

Pro’s en contra’s van gevelbepleistering:

Enkele voordelen:

  • optimale bescherming tegen vocht
  • mogelijkheid tot betere isolatie
  • voor alle type woningen: gevels van zowel moderne, klassieke als landelijke woningen 
  • ruime keuze aan kleuren voor de afwerking

Waarom kiezen voor pleister als gevelafwerking?

  • egale afwerking: buitenmuren worden egaal en proper afgewerkt.
  • vochtwerend: pleister weert vocht af.
  • waterdampdoorlatend: pleister is waterdampdoorlatend.
  • gevelrenovatie: ideaal om beschadigde of onaantrekkelijke gevels te renoveren.
  • betaalbaar: gevelbepleistering is een betaalbare manier om de buitenmuur af te werken

Toch te overwegen waard...

Sommige kleurtinten kunnen temperatuurschommelingen veroorzaken. Hierdoor kunnen er scheuren ontstaan in de afwerkingslaag. Dit kan echter makkelijk vermeden worden als de vakman alles nauwkeurig bestudeert.
De intensiteit van de kleur kan na verloop van tijd afnemen door de weersomstandigheden, een witte kleur kan bijvoorbeeld na vele jaren wat grauwer worden van kleur.

Soorten sierpleister

1) Synthetische sierpleister

Deze sierpleister wordt vaak gekozen omdat het elastisch is en niet gevoelig is voor scheuren en vervuiling. Een populaire soort hierin is de siliconenpleister, met siliconenhars als bindmiddel, aangevuld met polymeren, pigmenten, vulstoffen en additieven. Siliconenpleister is waterdampdoorlatend en blijft lang proper. Het stoot vuil af, waardoor schimmels ook geen kans krijgen. Deze soort is minder ideaal om oneffenheden te verbergen, aangezien ze dunner worden aangebracht. Een vlakke ondergrond is aangewezen voor een mooi eindresultaat

2) Minerale sierpleister

Deze organische sierpleister bestaat uit een bindmiddel zoals kalk en/of cement, aangevuld met zand, vulstoffen, kleurstoffen en water. Dit is de ideale pleister als je op zoek bent naar een ecologisch product. Hun grootste troef is hun waterkerende werking en hun dampopenheid. Anderzijds zijn ze gevoeliger voor vuil. Bij deze sierpleister is de kans op algen en mossen groter, in vergelijking met siliconenpleister. Plaats ze dus niet in een omgeving met veel groen. Omdat ze dik worden aangebracht, zijn ze ideaal om oneffenheden te verdoezelen.

Reiniging

Het onderhoud van crepi hangt sterk af van de soort sierpleister en de staat van de gevelafwerking. Zo mag je minerale crepi niet reinigen met een hogedrukreiniger omdat er stukken zouden kunnen loskomen. De variant op siliconenbasis mag wel met een hogedrukspuit gereinigd worden, al houd je de druk beter laag om beschadiging te vermijden. Sierpleister schoonmaken met azijn en bleekwater is ook niet aangeraden. Crepi is namelijk een kalkproduct, en dit matcht niet met zuren. Bleekwater is dan weer slecht voor het milieu.

Sierpleister prijs

De prijs voor sierpleisterwerken hangt onder meer af van het type sierpleister, de totale oppervlakte , de afwerking en of je al dan niet gaat isoleren. Gemiddeld betaal je € 40 à € 80 per vierkante meter voor het aanbrengen van sierpleister zonder isolatie. Kies je voor crepi met isolatie, dan is de gemiddelde prijs bngeveer €100 tot €140 per vierkante meter. Vergeet van deze laatste prijsopgave niet uw premie van €15/vierkante meter nog af te trekken.

Vraag een vrijblijvende offerte aan!

 

Sierpleister (crepi) op isolatie